Lera blir tegel med Drottningholms

Drottningholms Entreprenad har från i uppdrag att bistå Haga Tegelbruk med maskiner och förare för att förse tegelbruket med lera för tillverkning av klassiskt fasadtegel. Haga Tegelbruk som ägs av Wienerberger är Sveriges enda kvarvarande tegelbruk.

Haga Tegelbruk ligger i Enköping och här tillverkar man svenska tegel produkter så som fasad- skorsten- mur och marktegel i många olika färger och ytor. Bruket har 10 anställda och en kapacitet på 12 miljoner sten per år.

Tegel har tillverkats på Haga sedan 1700-talet. Det första moderna tegelbruket anlades 1883. År 1922 bildades AB Hagaverken som ägare till tegelbruket. 1976 köptes bruket av det KF-ägda Mälardalens tegelbruk. KF sålde i sin tur till Stråbruken 1984, Optiroc tog över 1998, och det österrikiska bolaget Wienerberger har varit ägare sedan 2001.

Drottningholms primära uppgift är att gräva fram 30 000 kubikmeter lera samt att transportera den till bruket för tillverkning av tegel. För arbetet använder vi 2 grävmaskiner och 7 transportbilar.